maandag 18 oktober 2010

MIXED COLORS by me (ding 7)

Eindelijk mijn ding gevonden! Lekker creatief aan de slag met alle mogelijkheden van Flickr Toys. Mag ik hier niet blijven hangen? Volgens mij kan ik hele weekenden vullen met de leuke dingen uit te proberen die hier worden aangeboden. Collages maken (was ik toevallig net weer aan het ontdekken), een glossy tijdschrift ontwerpen, een kalender samenstellen, een fotomozaïek maken. Ik voel me als een kind in een speelgoedwinkel. Dit wordt zeker één van mijn favo sites om regelmatig te bezoeken en mee te experimenteren.Dit is nog maar het begin........

Op ontdekkingsreis in de binnenlanden van de donkere kamer (oftewel ding 6)

Mijn fotoarchief thuis is niet op z'n best. Ik ben de eerste die dat zal toegeven. Een deel zit nog in inmiddels ouderwetse albums, een deel heeft het album niet gehaald en is zelfs nooit ingeplakt, een deel staat als dia te verstoffen in een grote doos op zolder en de laatste aanwinsten staan in mappen ondergebracht op de computer, waarin door allerlei raadselachtige voorvallen de systematiek soms ver te zoeken is. 

Is Flickr een antwoord op deze wanorde? Na de eerste verkennende stappen om de wereld van foto's te mogen betreden (al weer een account aanmaken, alweer een wachtwoord invoeren) krijg ik toegang tot het grootste fotoalbum van de wereld. En het moet gezegd worden er is veel te vinden. Na enige oefening met downloaden zelfs wat van mij.

Kijk maar eens bij de volgende zoekplaatjes:

http://flic.kr/p/8L6F1h


http://flic.kr/p/8L3Bcx

Het leuke van Flickr is dat je al je foto's niet alleen kunt opslaan maar ook met anderen kunt delen. Geweldig als je mooie foto's maakt en iedereen daarvan op de hoogte wil brengen. Zelf zal ik Flickr eerder gebruiken voor opslaan en archiveren van mijn foto's dan ze te delen met de wereld. Sommige dingen houd ik nou eenmaal liever privé (maar het kan natuurlijk ook aan de kwaliteit van mijn foto's liggen).
Ik ga zeker verder met mijn ontdekkingsreis op dit gebied.http://flic.kr/p/4vUdXF   Nog even een grapje: als je deze link volgt krijg je ons huisdier te zien


zondag 3 oktober 2010

Ding één, twee en drie staan in de file: zegt de één tegen de ander......

Waarom heb ik ook weer voor dit vak gekozen? Omdat ik dan de beschikking had over een ongekende hoeveelheid boeken zonder ze zelf allemaal te hoeven aanschaffen? Omdat ik dan de hele dag lekker kon lezen? Of was er iets anders dat trok? Was mijn nieuwsgierigheid doorslaggevend voor de keus. Want dat ben ik en blijf ik. Soms leuk, soms lastig want nieuwsgierigheid kost tijd. Mijn eerste kennismaking met internet kostte nachtrust want er viel zoveel te ontdekken. Wat gebeurt er als ik hier op doorklik? Welke informatie is daar te vinden?

Inmiddels kan ik me een leven zonder internet niet meer voorstellen, maar weet ik ook dat er op digitaal gebied nog een wereld open ligt. Er zijn nog gebieden op mijn digitale kaart die bestaan uit witte vlekken, terra incognita. Deelname aan de
23 dingen gaat als het goed is die plekken inkleuren!


En het gaat snel. Je doet gewoon je ding en voor je het weet loop je zomaar dingen achter. Heb je wel een blog aangemaakt en een eerste bericht geschreven maar daarna niets meer van je laten horen. Heb je wel volgers maar heb jijzelf niet gereageerd op hun berichten. Lees je de blogs van anderen en ontdek je een schat aan informatie. Van nog een enthousiaste Pratchett lezer en een collega die ook into Doctor Who is, tot allerlei muziekstijlen en groepen die de moeite van het opzoeken waard lijken.  Kortom
23 dingen heeft bij de eerste drie dingen al een heleboel losgemaakt. Nu nog even tijd maken om er iets mee te doen.

To RSS or not to RSS

Ding 4 en 5

Maak je leven eenvoudiger met RSS. Het klinkt zo mooi maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Ten eerste zijn er nog steeds sites die niet de mogelijkheid hebben om ze met RSS te volgen zoals ons aller CPNB (dat je overigens wel met nieuwsbrieven bestookt). Ook NBD/Biblion een andere grote speler op boekterrein doet weliswaar wel aan Breaking News maar niet aan RSS. Zou dit te maken hebben met de branche? Wil het boekenvak niets te doen hebben met de digitale wereld? Of houden ze op deze manier de mensen nieuwsgierig?

Welke kleur wordt het deze keer...... of doen we ze allemaal?
Gelukkig zijn er andere sites je heel close kunt volgen, bijvoorbeeld Marktplaats. Helaas brengt me dat bij mijn tweede probleem. In ben dol op kringlopen en Marktplaats is zo ongeveer het Walhalla. Via RSS kan ik al mijn favorieten volgen maar probeer dan maar eens maat te houden. Ik weet een vrouw kan nooit genoeg schoenen hebben...... Als het nu alleen bij schoenen blijft is het nog niet zo erg. Alleen zijn er op Marktplaats nog zo ontzettend veel andere interessante koopjes te vinden.

Kortom ik verkeer met ding 4 en 5 in een dilemma. Voor de cursus gaan we voor RSS maar daarna is het misschien beter als ik Marktplaats van wat minder dichtbij blijf volgen.