maandag 29 november 2010

You Tube en de muziek van je leven

De eerste videoclip was een openbaring. Tot die tijd had je natuurlijk de televisieoptredens bij Toppop maar niet elk optreden was even geslaagd. De filmpjes waren leuk en vertelden een verhaal bij de muziek. You Tube is voor mij naast alle andere filmpjes die je er kunt vinden vooral een schatkamer aan muziek gecombineerd met film. Leuk om te snuffelen, nieuwe groepen te ontdekken en natuurlijk ook te luisteren naar oldtime favourites zoals de boys hierboven. Wie herkent ze...? Voor de liefhebbers kijk even bij  de videobalk en geniet.

Voor de bibliotheek biedt You Tube ongekende mogelijkheden. Toch maar weer aan de slag met de videocamera dus.

Ding 11: Wiki of Wickie

Ook ik ben een gebruiker.... In dit geval van de Wikipedia. Heel veel informatie over de meest onmogelijke onderwerpen en veel spannender dan een "echte" encyclopedie. Hoewel ik vroeger toch heel wat delen van A tot Z heb doorgelezen. Het leuke van Wiki's is dat de informatie door iedereen aangeleverd kan worden. En er zijn heel veel specialisten op deze aardbol te vinden. Nu kun je eindelijk die kennis delen. Ik heb een aantal sites en mogelijkheden voor Wiki's bekeken. Het kampeerlijstje van Wiki's in plain English sprak me wel aan (wij zijn echte kampeerfreaks). Ik kan me goed voorstellen dat je op deze manier makkelijk informatie uitwisselt. Hoewel ik de publiekswiki van de Bibliotheek Deventer wat tegen vond vallen. Veel oude info en weinig interactie, misschien ziet het publiek de site niet als de meest aangewezen plek om informatie te delen?

Geen Wiki maar Wickie. Een slim jongetje dat goed is in 
informatie delen. Zijn vikingbroeders varen er wel bij.

Ding 13 Google docs

Deze kende ik al voor de 23 dingen. Heel veel gebruikt tijdens de cursus Cultureel Ondernemen. Cursusmaatjes uit het hele land dus je zat niet één twee drie bij elkaar om samen aan een project te werken. Google.docs was een heel plezierige en efficiente manier om zaken toch voor elkaar te krijgen. Ook handig om te gebruiken binnen de verschillende locaties van Kennemerwaard

vrijdag 26 november 2010

Blij met delicious. Workshop steampunk jewelry here I come

Pas iets leuks ontdekt. Iets waarvan ik niet wist dat het bestond. Het lezen van een boek bracht me op het spoor. STEAMPUNK! Steampunk is een subgenre van sf en heeft als hoofdthema stoomtijdperktechnologie uit het Victoriaanse tijdperk gemixt met futuristische elementen. Luchtschepen, automatons, tijdmachines en andere technische apparaten bevolken de verhalen. Geweldig om te lezen. Schrijvers vooral in de VS en er is nauwelijks iets in het Nederlands vertaald. Het leuke is dat er een hele subcultuur aan dit genre hangt met kleding, sieraden, kunst, muziek en zelfs een jaarlijkse World Steampunk Fair.

Kijk maar eens op http://steampunk.startpagina.nl/ en laat je verrassen

Een voorbeeld van Steampunk sieraden


Bij het zien van de waanzinnige sieraden (meteen een cadeautje voor 5 december uitgezocht)en kunstwerken kreeg ik acuut creatieve kriebels. Inmiddels bij de kringloop de nodige wekkers, oude horloges etc. ingekocht met als doel ze te slopen voor hun inhoud aan radertjes en knopjes. Inspiratie genoeg maar hoe daar echt mee aan de slag te gaan?

23 dingen helpen in dit geval het nuttige met het aangename te verenigen. Via Delicious maar eens gezocht naar mensen die ook geïnteresseerd zijn in steampunk. En hoera.....
daar stond naast alle andere interessante informatie ook een link naar een stap voor stap handleiding hoe je zelf je steampunk sieraden kunt maken. Zelfs adressen waar je onderdelen kunt bestellen.

Handig dus Delicious voor thuis en natuurlijk ook op het werk

maandag 15 november 2010

Het droeve lot van Sebastiaan, overdenkingen over het web.

Hij zei tot alle and’re spinnen:
Vreemd, ik weet niet wat ik heb,
maar ik krijg zo’n drang van binnen
tot het weven van een web.

Bij het nadenken over web 2.0 schoot mij direct het droeve lot van de spin Sebastiaan te binnen. Sebastiaan doet wat spinnen doen om te kunnen overleven, namelijk het weven van een web. Zonder web geen eten. Zonder eten geen leven.

Kunnen we deze gedachte doortrekken naar onze eigen wereld? Moeten wij als bibliotheek tegenwoordig een web weven om te overleven? Deelnemen aan web 2.0 om ons zelf in leven te houden? Om ons zelf als bibliotheek op de kaart te zetten en te houden. Het lijkt er op van wel. Niet alleen spinnen werken aan hun web. Mensen van tegenwoordig zijn voortdurend bezig met het op- en uitbouwen van hun sociale netwerk, een web waarvan zij zelf het middelpunt vormen. Het zou prachtig zijn als de bibliotheek in al die persoonlijke netwerken een vaste plek zou innemen.

Zonder de bibliotheek is je netwerk niet compleet!

De bibliotheek moet zich afficheren als de dikste en lekkerste vlieg, een aanwinst voor ieder web, een hapklare brok waar elke zichzelf respecterende spin een moord voor zou plegen om hem te vangen.

Of moeten we het omdraaien. Moeten we zelf de spin in het digitale web worden? Moeten we er voor zorgen dat ons web zo kunstig geweven is, met net dat beetje extra kleefkracht, dat er voor de "vliegen" geen ontkomen aan is. Iedereen zoekt aansluiting bij ons web.

Bibliotheek 2.0 is je wereld!

Waarschijnlijk wordt het iets in het midden. 23 dingen helpt ons in elk geval nadenken over de mogelijkheden. Sebastiaan koos voor het verkeerde seizoen om zijn web te weven en stierf helaas een wrede dood. Voor de bibliotheek is het seizoen voor het bouwen aan web 2.0 nu aangebroken. Wij willen tenslotte niet worden opgeveegd.