zondag 5 december 2010

Ontdek meer op je plekje: Schatzoeken en reizen (ding 15)

De GPS en daarmee Google earth en Google maps maken al een aantal jaren een substantieel onderdeel uit van ons huishouden. Mijn mannen doen aan geochaching (en ik mag af en toe mee omdat ik goed kan zoeken). Elk vakantieadres wordt voordat we op pad gaan niet alleen gescreend op leuke dingen om te bezichtigen maar ook op in de buurt gelegen chaches. Kijk maar eens bij www.geochaching.com 

Elke vakantie besteden we een deel van de tijd om deze schatten op te sporen met de GPS. De traditionele chaches zijn het makkelijkst, gewoon de coördinaten ingeven, stukje wandelen of fietsen en daarna zoeken. Daarnaast heb je de multichaches waarbij gepuzzeld moet worden, meestal een rondwandeling/fietsroute. Op verschillende punten langs de route krijg je een opdracht, bijvoorbeeld tel de bankjes rond deze vijver, waarvan de uitkomst een deel van een coördinaat oplevert. Uiteindelijk houd je meestal na wat rekenwerk ook hier weer coördinaten over waar de chache te vinden moet zijn. Je hebt chaches in verschillende formaten, van verstopte fotohulsjes tot munitiekisten. De grotere zijn het leukst omdat die naast een logboekje ook echte "schatten" bevatten.

Als het mee zit vind je een travelbug of coin bij de inhoud. Een travelbug reist van chache naar chache en krijgt vaak een opdracht mee. Zo reist er een bug over de wereld met de naam Liesbeth 50 (gekregen voor mijn 50ste verjaardag). Elke chacher die hem vindt wordt gevraagd zijn of haar lievelingsboek op de foto te zetten.
Liesbeth 50 is vorig jaar mei vertrokken uit Heiloo en is via Bussum en de Arabische Emiraten momenteel aanbeland in Zuid-Afrika, inmiddels een reis van 12001.1 afgelegde kilometers.

Via Google Earth en Google Maps is het leuk om de omgeving van de chaches te verkennen om vast een idee te krijgen van de omgeving.

Verder gebruik heel prozaisch google maps voor het localiseren van winkels als ik een dagje ga stadten.

1 opmerking:

  1. De ontwikkelingen staan nog niet stil...met augmented reality kun je straks 3d alles met nog meer diepte bekijken en informatie opvragen. De koppeling met Google en GPS is al gemaakt en is verbluffend. zie: Layar

    Het Spoor Bijster

    BeantwoordenVerwijderen