donderdag 9 december 2010

De eindstreep (ding 23) en/of een nieuw begin.......

Alle 23 dingen......

Het einde van een spannende ontdekkingstocht. Het doel is gehaald, want alle 23 pleisterplaatsen zijn bezocht. De bij tijd en wijle barre reis, gelukkig waren er andere expeditiegenoten om op terug te vallen en hield de karavaanleiding goed in de gaten of er niemand achterbleef, heeft nieuwe inzichten opgeleverd en oude opgefrist. Onderweg heel veel mooie landschappen bewondert, genoten van zonsop- en ondergangen, gemopperd op het eten of over het weer en over het gebrek aan tijd om alles goed te bezichtigen, kortom een echte reis gemaakt.

Mijn persoonlijke favorieten lagen op het creatieve vlak. Online plaatjesbewerken, de mogelijkheden van Flickr maar ook het vorm geven aan een blog. Werken met kleuren, vormen, gekke plaatjes en teksten vind ik nou eenmaal gewoon leuk. Daarnaast een goed beeld gekregen van wat de (digitale) wereld op dit moment beweegt. Er over lezen is één ding maar het aan den lijve ondervinden, er mee experimenteren geeft je er ook een gevoel bij. En hoewel ik dol ben op boeken (erfelijk belast door beide ouders) kan ik de fun, de snelheid en de interactie binnen de digitale wereld erg waarderen. Ga ik in de toekomst met alle 23 dingen aan de slag? Nee. Maak ik keuzes? Ja. Net zoals ik Word anders gebruik dan mijn man of zoonlief kies ik voor mijn eigen dingen. Maar door mee te doen aan het traject van 23 dingen is mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en zal ik ook de dingen blijven volgen die ik in de dagelijkse praktijk niet persé gebruik. En er zullen steeds nieuwe dingen zijn om te ontdekken dus een nieuw begin.......?

Toekomstige ontwikkelingen......ding 105


Bibliotheek 2.0 = ultieme 100 talenten!? (ding 22)


Stop watering rocks

Bibliotheek 2.0 biedt ruimte aan gebruikers om mee te werken aan- en te participeren in de verdere ontwikkeling van bestaande en nieuwe diensten zowel online als in de echte wereld.

De bovenstaande omschrijving vond ik ergens (kan even niet meer vinden waar) in één van de artikelen en stukken over bibliotheek 2.0 Heb de quote direct op een hoekje van mijn aantekeningenblok gekalkt omdat dit voor mij een heel duidelijk beeld geeft van wat web 2.0/ bibliotheek 2.0 is en moet zijn. Zelf zie ik meteen een link met de Bibliotheek van de
100 talenten. Hier draait alles om kinderparticipatie waarbij de kinderen elk vanuit hun eigen vaardigheden en talenten een actieve inbreng hebben in de vormgeving van de bibliotheek en dat ook met anderen delen. Bibliotheek 2.0 doet dat nog op veel grotere schaal en digitaal. De ultieme klantparticipatie. Meedenken, aanvullen, expertise inzetten, verbeteringen aanbrengen, veranderen, samen delen. Maar zijn we al zover......

Het tere plantje Bibliotheek 2.0 heeft nog veel water, mest en geregeld zonneschijn nodig. Af en toe een bemoedigend woord (tegen planten praten helpt echt!!!) kan ook geen kwaad. Uit alle artikelen blijkt dat er veel initiatieven zijn maar ook dat ontwikkelingen soms tergend langzaam gaan.


Aan de slag....

Maar we trekken ten strijde, we storten ons op de 23 dingen, denken na over wat we er in onze bibliotheek mee kunnen en geven niet op. We stoppen met water geven aan rotsen en doorbreken net als de Guerrilla gardeners het grauwe beton met het prille groen van iets nieuws, iets anders......Nog nooit gehoord van guerrilla gardeners kijk eens op: http://www.guerrillagardeners.nl/

woensdag 8 december 2010

Hoe maak ik mensen enthousiast voor boeken? Sociale bibliotheekcatalogi (ding 21)


Eén van mijn favorieten
 Joepie dit zijn de leuke dingen van het bibliotheekvak. Hoe maak je mensen enthousiast voor lezen en boeken (films en muziek mogen natuurlijk ook). Niets is plezieriger dan een klant die tevreden (of vol afwachting) naar huis gaat met een voor hem of haar nieuwe schrijver of titel. Bij sociale bibliotheekcatalogi als My Discoveries en WorldCat hoef je dat niet eens te beperken tot die ene klant die aan je bureau staat maar je kunt je enthousiasme loslaten op een onbeperkte groep lezers. Hier moet elke gerechtaarde bibliothecaris toch van likkebaarden?!

Leuk gespeeld met My Discoveries.

Hierbij een resencie van één van mijn favoriete boeken, weer helemaal in beeld vanwege een bezoek aan Londen in de afgelopen herfstvakantie.


Neverwhere / Neil Gaiman (Nederlandse titel Niemandsland)
Voor iedereen die wel eens in de Londense Underground heeft gereisd een must om te lezen. Spannend en uniek beschreven verhaal over het leven in Londen Below een wereld tussen de kieren van onze eigen maatschappij, bevolkt met bizarre wezens, aartsgemene schurken, dappere strijders, een echte Engel en honderden ratten. Na lezing van dit boek kijk je met een andere blik naar de stations en metrogangen in Londen. Je reis ondergronds wordt er een stuk avontuurlijker door. En zelfs Harrods ziet er niet meer hetzelfde uit als je eenmaal kennisgemaakt hebt met de Floating Market.

Beter; lees dit boek in het Engels! Nog beter; zie dat je de DVD te pakken krijgt van de televisie serie die de BBC naar aanleiding van het boek maakte. Zelden zo genoten van een verfilming van een boek.

dinsdag 7 december 2010

Pretty in punk (ding 20)


Verrassende ontdekkingen
 Ik ben dol op een beetje punky muziek en struinde daarvoor vaak op Youtube maar Last.fm is leuker omdat je favorieten met anderen kunt delen en zij die van hen met jou. Als extraatje kun je je muziekkeuze enorm fijn tunen. Zelf ben ik dol op verrassingen en ik vind het grappig om te zien welke alternatieven er geboden worden bij mijn favorieten. Soms tref je in het dagelijks leven ook zulke verrassingen. Laatst kreeg ik een doos in handen met daarin cd's van allerlei Engelse en Schotse bands waarvan ik alleen vaag gehoord had. Geweldig leuk om naar te luisteren en het brengt je weer op ideeën.

Me nog geen tijd gegund om Spotify te verkennen maar dat komt nog wel. Muziek is net als het geschreven woord iets dat mensen verbind. Via het netwerk kun je voor en door je klanten héél gespecialiseerde collecties opzetten.

Roze punk past bij mij en bij jou...?


maandag 6 december 2010

Socialising (ding 19)

 Samen is het toverwoord. Dingen delen met anderen. Niet via 'direct' contact maar via internet. Voor een ras netwerker wel weer een uitdaging. Hoewel een echte ontmoeting ook belangrijk is op z'n tijd. Was al lid van diverse Nings o.a. NZH collectie en maakte daar dankbaar gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen aan vakgenoten. Je zit met een probleem en vaak heeft iemand anders al lang de oplossing voor dat probleem gevonden. Door te delen kom je in zo'n geval verder. Geven en nemen is belangrijk bij informatieuitwisseling. De ene keer haal je wat en de andere keer help je zelf iemand uit de brand. Inmiddels ook mijn LinkedIn account maar weer eens opgefrist. Eindelijk al die uitnodigingen geaccepteerd van mensen die mij wel zien zitten. Sorry jongens en meisjes voor de late reactie. Ik beloof beterschap. Want deze en andere sociale netwerken zijn een fantastische manier om informatie uit te wisselen.
Dit plaatje vroeg gewoon nog om een plekje

Librarything, de verleidelijkste bibliotheek? (ding 18)


The Great A'tuin, the luggage, Rinzwind and DEATH
  Librarything is just my thing. Heb een aantal van mijn favorieten ondergebracht bij deze site en ga er zeker meer mee doen. Mijn hele collectieboeken zit er nu nog niet in maar dat is straks wel de uitdaging. En ik ben razend jaloers op de de mensen die in top 50 staan van de grootste verzamelingen (ik heb veel gelezen maar geen 45.000 banden). In elk geval staan een paar van mijn eigen favorieten hoog genoteerd bij andere Thingers. Terry Pratchett staat op de 3de plaats van meest voorkomende auteurs. In de top 10 van deze auteurs ben ik eigenlijk alleen met Shakespeare en Nora Roberts minder vertrouwd. Wel een mooie combi trouwens. Je kunt wel merken dat auteurs uit het Engelse taalgebied een grotere plaats innemen dan van zo'n klein gebied als Nederlands. Maar dat mag de pret niet drukken.

Er valt erg veel te ontdekken op Librarything. In de eerste plaats een hoop mensen met dezelfde voorkeuren in leesvoer, maar ook de besprekingen van boeken en de aanbevelingen van nog te lezen boeken. Er is toch weer een hele vracht boeken (en auteurs) die ik nog niet ken en die duidelijk de moeite waard zijn om te lezen. En extra leuk er wordt ook gehandeld in boeken! Toch eens kijken of ik op die manier wat titels van mijn verlanglijstje kan strepen

zondag 5 december 2010

Mobiel internet Steampunk Style (kijk even naar de schitterende verpakking (ding 17)


Schitterende verpakking in steampunk stijl

Mijn eigen telefoon is een krijgertje. Elke keer als zoonlief aan een nieuwe toe is schuift de oude door naar pa of ma. Ik loop dus diverse modellen achter. Maar dan ook echt achter.  Geen bluetooth, geen camera, geen downloadbare ringtones en ook geen mobiel internet dus geen apps. Gelukkig zijn er genoeg collega's en vrienden die wel zo ver zijn. En toegegeven het zijn leuke speeltjes. Eigenlijk is alles mogelijk. Er zijn zoveel apps dat elke zichzelf respecterende bezitter van i-phone of eender apparaat bijna omkomt in de keuzes. Hoeveel apps wil je hebben? Welke apps zijn onmisbaar? Uren gespreksstof voor op verjaardagen of tijdens de lunchpauze.

Keuzes, keuzes, keuzes......
Straks meer.... nu even soep koken. En daarna kwam het er niet meer van want toen kwamen de pakjes.

Intussen wel mijn fantasie op stoom laten komen (om in steampunk taal te blijven). Voor mij zou de nu volgende app geweldig zijn:

Zodra je een zoekterm in geeft via internet krijg je direct ook de informatie te zien die de bibliotheek daarover in huis heeft, hetzij een boek, een dvd, muziek. Je kunt meteen reserveren of je krijgt de informatie in fulltext, beeld of geluid.
Waar ik ook heel blij van zou worden is dat ik elke keer een seintje krijg als de bibliotheek er een nieuwe titel in mijn belangstellingsgebied bij heeft. Zo blijf ik moeiteloos op de hoogte.

Ontdek meer op je plekje: Schatzoeken en reizen (ding 15)

De GPS en daarmee Google earth en Google maps maken al een aantal jaren een substantieel onderdeel uit van ons huishouden. Mijn mannen doen aan geochaching (en ik mag af en toe mee omdat ik goed kan zoeken). Elk vakantieadres wordt voordat we op pad gaan niet alleen gescreend op leuke dingen om te bezichtigen maar ook op in de buurt gelegen chaches. Kijk maar eens bij www.geochaching.com 

Elke vakantie besteden we een deel van de tijd om deze schatten op te sporen met de GPS. De traditionele chaches zijn het makkelijkst, gewoon de coördinaten ingeven, stukje wandelen of fietsen en daarna zoeken. Daarnaast heb je de multichaches waarbij gepuzzeld moet worden, meestal een rondwandeling/fietsroute. Op verschillende punten langs de route krijg je een opdracht, bijvoorbeeld tel de bankjes rond deze vijver, waarvan de uitkomst een deel van een coördinaat oplevert. Uiteindelijk houd je meestal na wat rekenwerk ook hier weer coördinaten over waar de chache te vinden moet zijn. Je hebt chaches in verschillende formaten, van verstopte fotohulsjes tot munitiekisten. De grotere zijn het leukst omdat die naast een logboekje ook echte "schatten" bevatten.

Als het mee zit vind je een travelbug of coin bij de inhoud. Een travelbug reist van chache naar chache en krijgt vaak een opdracht mee. Zo reist er een bug over de wereld met de naam Liesbeth 50 (gekregen voor mijn 50ste verjaardag). Elke chacher die hem vindt wordt gevraagd zijn of haar lievelingsboek op de foto te zetten.
Liesbeth 50 is vorig jaar mei vertrokken uit Heiloo en is via Bussum en de Arabische Emiraten momenteel aanbeland in Zuid-Afrika, inmiddels een reis van 12001.1 afgelegde kilometers.

Via Google Earth en Google Maps is het leuk om de omgeving van de chaches te verkennen om vast een idee te krijgen van de omgeving.

Verder gebruik heel prozaisch google maps voor het localiseren van winkels als ik een dagje ga stadten.

vrijdag 3 december 2010

ding 12 Twitter, tweet, tweet, tweety?

I thought I saw a pussycat
Las net een stukje in de krant waarbij iemand gebruik makend van twitter een vliegtuig gevuld heeft. De twitteraar wilde graag naar een dance festijn in Miami maar KLM vloog niet rechtstreeks op deze bestemming (wel retour). Hij sloot een weddenschap af met de KLM dat als hij voor 7 december genoeg mensen bijelkaar zou krijgen om een vliegtuig te vullen, zo'n 150 man, KLM een extra rechtstreekse vlucht zou uitvoeren. Al twitterend had hij in no time meer dan 170 aanmeldingen binnen. Actie geslaagd dus. Lady Gaga één van de twitteraars met het grootste aantal volgers stopt met twitteren tot er een bepaald bedrag aan geld is op gehaald voor een goed doel. Twitter leeft dus en maakt voor veel mensen een normaal onderdeel uit van het dagelijks leven. Snelle en directe uitwisseling van informatie, soms ook wel erg meligmaar dat mag de pret niet drukken. Voor de bieb eens heel goed nadenken wat voor acties je met twitter zou kunnen ondernemen behalve dan alleen korte mededelingen doen.